Každý podnikateľ, ktorý chce zvýšiť svoje príjmy a čo najskôr rozšíriť svoj biznis, už určite premýšľal o možnosti založiť si firmu v zahraničí. Táto myšlienka je, samozrejme, lákavá, ale kým sa pre ňu rozhodnete, je potrebné starostlivo zvážiť všetky plusy aj mínusy podnikania v zahraničí.  

Mnohí však často nevedia, ako na to, na koho sa obrátiť a ako čo najrýchlejšie dosiahnuť konkrétne výsledky. Niektoré webstránky vám však dokážu poskytnúť mnoho užitočných informácií a návodov. My sme si pre vás zhrnuli niekoľko základných informácií.

Ako začať?

Kým sa rozhodnete založiť si firmu v zahraničí, skúste si vopred premyslieť aj komplikácie, s ktorými sa môžete na ceste stretnúť. Podnikanie v zahraničí môže byť aj veľmi riskantné. Je potrebné uvedomiť si, že vaše peniaze investujete na miesto, o ktorom neviete úplne všetko, takže je nesmierne dôležité, aby ste zvážili všetky aspekty a potenciálne úskalia, ktoré nie sú zrejmé hneď od začiatku. Najprv si skúste o krajine, v ktorej sa chystáte založiť firmu, zistiť čo najviac. Dôležité je byť informovaný o mentalite miestneho obyvateľstva, zvykoch a návykoch ľudí, ktorí sa stanú vašimi potenciálnymi zákazníkmi. Potrebujete vedieť, kam vaše peniaze investujete, koľko peňazí potrebujete, aký druh podnikania založiť a aká je v konkrétnej krajine situácia s daňami. Dobre naplánované rozhodnutie vám môže priniesť vynikajúce výsledky.

Dôvody, prečo si založiť firmu v zahraničí

Podnikatelia, ktorí mali odvahu začať podnikať v zahraničí, mali na toto rozhodnutie niekoľko dôvodov.

Jedným z hlavných dôvodov bol prístup konkrétnej krajiny k podnikateľom a zakladaniu firiem. Tu treba v prvom rade zvážiť mieru zdanenia pre firmy v jednotlivých hospodárskych oblastiach. Pri zakladaní firmy v zahraničí však musíte myslieť aj na všetky byrokratické prekážky, ktorým budete musieť čeliť, a ktoré musíte prekonať, aby ste s vaším biznisom dosahovali úspešné výsledky.

Najčastejšie sa ľudia rozhodnú založiť si firmu v jednej zo susedných krajín; kvôli samotnej blízkosti, porozumeniu spôsobu podnikania aj iných podmienok v susednej krajine, snahe nájsť nové obchodné príležitosti, a tiež kvôli zvýšeniu príjmov. V zahraničí môže byť trh omnoho živší a aktívnejší ako váš, vďaka čomu sa môže zvýšiť predaj aj príjmy.

Kedy je vhodné zakladať firmu v zahraničí?

Kedysi v zahraničí otvárali firmy len veľké, medzinárodné korporácie, ale už nejakú dobu to neplatí. Mnohé začínajúce start-upy zakladajú svoje firmy aj v zahraničí, pretože existuje veľké množstvo investorov, ktorí sú pripravení vložiť peniaze do dobrých nápadov mladých, podnikavých ľudí.

Firmu v zahraničí sa vám oplatí založiť aj v prípade, ak tam už podnikáte a veľká časť vašich príjmov prichádza práve od zákazníkov z tej konkrétnej krajiny. Napríklad spoločnosti pôsobiace v oblasti cestovného ruchu, informatiky, dopravy, stavebníctva a gastronómie sa často rozhodnú rozšíriť sa aj do zahraničia.

Mnoho podnikateľov sa rozhodlo založiť si firmu v zahraničí aj preto, lebo doma mali problémy s administráciou. Slovenskí podnikatelia sa často pri podnikaní doma stretávajú s problémami, ktorým sa v zahraničí môžu vyhnúť. V niektorých krajinách podnikatelia získajú finančnú pôžičku jednoduchšie, alebo si môžu zakúpiť či prenajať pozemky a nehnuteľnosti za nižšiu cenu.

Ak hľadáte pomoc pri naštartovaní podnikania v zahraničí, môžete kontaktovať rôznych odborníkov, ktorí vám rýchlo a zrozumiteľne poradia s problémami, ktoré sa pri tom môžu vyskytnúť. Keď budete mať pripravené všetky potrebné dokumenty, medzi ktorými musí zvyčajne byť osvedčenie o občianstve EÚ, výpis z registra trestov, rovnako ako dostatok finančných prostriedkov, firmu v zahraničí si môžete založiť už v priebehu niekoľkých dní.